?

da li ste znali?

Da Venecija ima preko 170 zvonika.

Daleka putovanja - Šri Lanka

Datum polaska: 18.09.2018

8 Dana
7 Noći

Agencija:

CIJENA

2399 KM

Većinu zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja. Planine se nalaze samo u unutrašnjosti otoka, s najvišim vrhom Pidurutalagalom (2.524 m). Klima je monsunska. Rijeke Mahawelli, Bala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovama. Godišnja količina oborina u jugoistočnim krajevima je oko 5 000 mm, a u sjevernima 1 000 mm. Prosječna godišnja temperatura na 1 000 m visine je 24.5, a u primorskoj ravnici 27.3 Celzijevih stupnjeva.

Flora i fauna su slične indijskoj, međutim 23% biljaka i 16% sisavaca su endemi. Slonova je do 19. stoljeća bilo oko 20 000, a danas ih ima tek oko 3 500. Od divljih mačaka najveći su leopardi, a tigrovi su iščezli. Na otoku je potvrđeno 26 endemskih vrsta ptica, no većina je ugrožena naglim pustošenjem šuma i presušivanjem riječnih tokova. Poznati endemi su crvenoglava i plavoglava malkoha. Preko 190 vrsta selica zaustavlja se na Šri Lanki tijekom svog putovanja. Od gmazova se nalazi više od 90 vrsta zmija, od čega pet otrovnica među kojima je najpoznatija kobra. Tu je i veliki broj raznih guštera, paukova iz roda crne udovice, stonoga iznimne veličine i brzine kretanja, krokodila i kornjača. Na otoku postoji preko 250 vrsta žaba, te s preko 3.7 vrsta po četvornom kilometru ili 7% ukupnog broja vrsta uopće je ovim vodozemcima najbrojnije stanište.

Na otoku raste više od 15 vrsta riže, a od voća najraširenije su vrste ananas, marakuja, šipak, papaja, avokado, mango, nekoliko vrsta guave, više od deset vrsta banana te mnoge egzotične endemske vrste. Na sjeverozapadu raste većina od 10 000 000 stabala kokosa. U prehrani stanovništva najkorištenije ribe i morski plodovi su sleđevi, palamide, morski psi, cipoli, specifične vrste, rakovi, sipe, jastozi i tigrasti škampi. Najpoznatije jelo šrilankanske kuhinje je kotu.

CIJENA ARANŽMANA

Do 30.06. – 2.399 KM
Od 01.07. – 2.499 KM

CIJENA UKLJUČUJE:

– Avio karta na relaciji Sarajevo-Doha-Colombo-Sarajevo
– Aerodromske takse
– Smještaj u hotelima 4* i 5* tokom boravka,na bazi polupansiona (doručak i večera)
– Ručkove od dana 1 do dana 5
– Sve transfere prema programu
– Izlete prema programu
– Ulaznice u objekte
– Lokalni turistički vodič na engleskom jeziku
– Oproštajna večera zadnji dan prema programu
– Viza za Sri Lanku 35 $ (vizu obezbjeđuje agencija)
– Boca mineralne vode po osobi / dnevno
– Napojnice za vodiče i vozače
– Boravišna taksa
– Organizacija putovanja
– Pratilac grupe iz Sarajeva

CIJENA NE UKLJUČUJE:

– Putno zdravstveno osiguranje
– Ručak šesti dan po programu
– Individualne troškove

 

Dan 01 (18 – 19/09/2018) AERODROM/PINNAWALA/SIGIRIYA

Sastanak grupe na aerodromu 2 sata prije leta. Let za Colombo preko Dohe planiran je u 12:35 sati. Dolazak u Colombo 19.09. u 05:55 sati ujutro po lokalnom vremenu. Slijećemo na međunarodni aerodrom Bandaranaike. Dobrodošli u mističnu Šri Lanku, egzotičnu u svakom smislu riječi. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer za Sigiriyu. Usput ćemo obići Pinnawela sirotište slonova. 85 km od glavnog grada Colomba, vozićemo se do mjesta Pinnawela, gdje je osnovano sirotište 1975. za odbačene i povrijeđene slonove. Broj slonova u međuvremenu je porastao na više od 40, ukljućujući i bebe slonove dovedene iz raznih dijelova zemlje, kao i one koji su se oslonili u centrum kao rezultat razvojnog plana. Najbolje vrijeme za posjetu je vrijeme hranjenja između 09:30 i 10:00 sati ujutro, kao i između 13:30 i 14:00 sati, kada je istovremeno i vrijeme kupanja, a tada sve slonove vode do obližnje rijeke.

Ručak u restoranu Elephant Bey

Nastavak putovanja i dolazak u Sigiriyu. Smještaj u hotel, te slobodno za odmor i aklimatizaciju. Večera u hotelu.

DAN 02 (20/09/2018) SIGIRIYA ROCK/PASIKUDAH PLAŽA

Nakon doručka odlazak u Sigiriya tvrđavu na stijeni, koja je ujedno i najvrjedniji historijski spomenik u Šri Lanki.Pozivajući se na lokalno stanovništvo, tvrđava je osmo svjetsko čudo, a sama drevna palača i tvrđava imaju značajnu arheološku važnost i privlače hiljade turista svake godine. Najvjerovatnije je i najposjećenija turistička destinacija u Šri Lanki.

Palača je locirana u samom srcu ostrva između gradova Dambulla i Habarana, na masivnom stjenovitom platou, na 370m nadmorske visine. Stijena je formirana od vulkanske magme i 200 metara je visočija od džungle koja je okružuje. Sam pogled sa te visine prikazuje jedinstvenu harmoniju prirode i svega onoga što ljudski um može zamisliti.

Čitav kompleks uključuje ostatke palače, okružene mrežom fortifikacijskih objekata, bašti, kanala, aleja i fontana.

Ručak u restoranu Polonnaruwa

Nakon ručka nastavak putovanja za Pashikudah, raj istočnih plaža.

Večera i noćenje u Pashikudahu.

DAN 03 (21/09/2018) PASIKUDAH/KANDY

Nakon doručka, vrijeme za odmaranje na plaži i kupanje. U dogovoreno vrijeme polazak za Kandy, te u toku putovanja Minneriya Jeep safari.

Minneriya Nacionalni Park

Obilazak Minneriya nacionalnog parka džipovima. Sam park sadrži rezervoar veličine 249 km kvadratnih, sagrađen od strane kralja Mahasena u trećem vijeku. Minneriya Nacionalni park nalazi se u sjevernoj centralnoj provinciji Šri Lanke i proglašen je Nacionalnim parkom 12. augusta 1997, a do tada je bio dom za divlje životinje, proglašen 1938. Razlog proglašavanja zaštićene zone je kako bi se sačuvao život u samoj divljini, te Minerija rezervoar. Rezervoar ima historijsku važnost, jer je tokom suhe sezone obezbjeđivao vodom kako životinjski svijet, tako i lokalno stanovništvo.

Minneriya park je takođe dom 70 važnih ptičjih vrsta Šri Lanke. U sušnim mjesecima (od augusta do oktobra), preko 300 divljih slonova se skuplja na obalama rezervoara.

Okupljanje slonova je vrhunac Nacionalnog parka i jedan je od najvećih u divljini bilo gdje u svijetu. U Nacionalnom parku takođe imate priliku vidjeti jelene, sambure i desetine vrsta ptica.

Ručak u restoranu Dambulla

Nastavak prema hotelu. Check-inn u hotelu. Večera. Noćenje.

DAN 04 (18/09/2018) KANDY/PLANTAŽA ČAJA/NUWARA ELIYA

Nakon doručka krećemo u razgled grada Kandy, uključujući obilazak Gornjeg jezera, centralne tržnice, te hrama Svetog zuba. Kandy je jedan od većih gradova u centralnoj Šri Lanki i primjer je uticaja budizma na Šri Lanku.

Kandy je idealno mjesto za šoping. Grad ima brojne prodavnice, gdje se možete cjenkati I kupiti ručno izrađene predmete, gdje možete jesti lokalne specijalitete, ili samo jednostavno šetati gradom. Takođe ćete imati priliku posjetiti ekskluzivne butike.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu u lokalnim prodavnicama veoma lako ih je naći, možete krenuti od Station Road Market, koja je najveća I najraznovrsnija. Možete kupiti kožu, najfiniju vunu, svilu i razni nakit.

Kupovina dragulja i nakita je velika stvar u Kandyju. Safiri, rubini, cirkoni i još mnogo toga dostupni su u izobilju i u pola cijene u odnosu na Sjevernu Ameriku, Evropu ili Australiju.

Kandy je najbolje mjesto za kupovinu kvalitetnog Batika.

Nastavak putovanja, te obilazak plantaže i fabrike čaja u Nuwara Eliya .

U Šri Lanki je prvi čaj posađen 1824.godin u botaničkoj bašti u Peradeniya, gdje je iz Kine doneseno prvih par biljaka. Više ih je doneseno iz Assama 1839.godine. Škotski sakupljač biljaka James Taylorje 1867.godine posadio čaj na 8 hektara šumske zemlje na imanju Loolkandura. Godine 1873 počeli su izvoziti čaj.

Industrija čaja u Šri Lanki počela je sa skromnim izvozom u London. Godine 1996. Šri Lanka je proizvela 258 miliona kilograma čaja i zaradila Rs. 34,068 miliona od izvoza 244 miliona kilograma čaja.

Ručak u Ramboda restoranu 

Nakon ručka kraće upoznavanje sa Nuwara Eliya, te nastavak putovanja prema hotelu. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

DAY 05 (19/09/2018) NUWARA ELIYA/COLOMBO CITY TOUR/WASKADUWA

Nakon doručka obilazak grada Nuwara Eliya .

Nuwara Eliya

“ Mala Engleska” Šri lanke, stoji naspram predivnih pozadina planina, dolina, vodopada i plantaža čaja. Ovo bi trebalo da bude jedno od najhladnijih mjesta na ostrvu, ali je zapravo baš kao engleski proljetni dan, iako temperatura pada noću. U cijeloj okolini Nuwara Eliya, možete pronaći dokaze britanskog uticaja. Sve su kuće izgleda seoskih kuća, ili vila u stilu kraljice Ane.

Nakon obilaska “Male Engleske” nastavak putovanja uz usputni obilazak Kitulgale, te ručak u restoranu u Kitulgali.

Nakon ručka nastavak putovanja za Kolombo I Kolombo City tour.

Vožnjom kroz Kolombo će Vas provesti kroz vrlo uposleni komercijalni dio grada, te trolinijski stambeni dio nazvan Cinnamon Gardens. Posjeta utvrdi, bivšem britanskom administrativnom centru I vojnom garnizonu. Nastavak kroz morsku ulicu-rejon zlatara u srcu Pettaha. Nastavljamo do bazara, gdje se takođe nalazi hindu hram, sa kamenim mozaicima, te holandska crkva Wolfendhal iz 1749.godine. Historijska Dawatagha džamija I bivša očna klinika su dvije zgrade u Cinnamon Gardenu vrijedne obilaska. Takođe ćemo posjetiti BMICH I vidjeti repliku Avukana bude I trg nezavisnosti.

Nastavak putovanja prema hotelu na plaži. Ostatak dana za odmor I individualne aktivnosti.

Večera I noćenje u Waskaduwi.

DAY 06 (20/09/2018) WASKADUWA LEISURE/NEGOMBO/AIRPORT

Doručak u hotelu. Dan je predviđen za odmor na plaži do kasne odjave iz hotela oko 18:00h ( ručak u individualnoj režiji). Nakon odjave iz hotela polazak za Negombo, gdje smo za vas pripremili oproštajnu večeru u restoranu na plaži. Nakon večere u dogovoreno vrijeme transfer do aerodroma. Povratni let preko Dohe za Sarajevo planiran je u 03:15h. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11:35h. KRAJ USLUGE

OPĆI USLOVI PUTOVANJA
1. SADRŽAJ ARANŽMANA
Organizator vašeg putovanja garantuje izvođenje programa, prema opisu aranžmana u program, koji on organizira i s kojim ste upoznati. Sadržaj aranžmana organizator će ostvariti u potpunosti, osim u slučaju izuzetnih okolnosti (rat, nemiri, štrajkovi, terorističke akcije, sanitarni poremećaji, elementarne nepogode, intervencije nadležnih vlasti, i sl).
2. PRIJAVE I NAPLATE
Prijave za putovanje primaju se u poslovnici organizatora putovanja, kao i u poslovnicama agencija sa kojima organizator ima ugovore o saradnji. Prilikom prijave, putnik se upoznaje sa kompletnim aranzmanom, te je dužan dati sve tačne podatke ili dokumente, koje zahtjeva određeni program putovanja.
Nakon saglasnosti, putnik uplaćuje 40% od ukupne vrijednosti aranžmana, a preostalih 60% iznosa treba uplatiti najkasnije 14 dana prije polaska na put, ako nije pismeno drugačije dogovoreno sa organizatorom putovanja.
Prilikom „rezervacije na upit“ uplaćuje se akontacija prema cjeniku odgovornog organizatora. Ovo se smatra potvrdom putovanja, te svako nepoštivanje od strane stranaka kao i organizatora će biti strogo krsenje pravila.
Naplata sa validnim datumom i pečatom organizator smatra potvrdom iste.
Ako za određenu destinaciju nisu potrebne vize putnik odmah potpisuje aplikaciju i potvrdu aranžmana.
Ako su za određene destinacije potrebne vize ,aplikacija i potvrda se potpisuju prilikom predaje potrebne dokumentacije.
Ako putnik ne prihvati potvrdenu rezervaciju koja je učinjena prema njegovom zahtjevu organizator će zadrzati uplaćenu akontaciju za pokrivanje troskova koji su nastali usljed iste(rezervacija mjesta na prjevozu, rezervacija hotela,motela,najam auta, osiguranja itd.)
Na taj načinsve što je navedeno u ovim uslovima, postaje pravna obaveza i za putnika i za organizatora putovanja.

3. SADRŽAJ I CIJENA ARANŽMANA
Sadržaj aranžmana i cijena, koja je navededena u aranzmanu, uključuje sve što je organizator putovanja naveo u programu putovanja. Posebne usluge koje nisu uključene u cijenu aranžmana, se i posebno naplaćuju. Ove se usluge trebaju zatražiti prilikom prijave, naplate akontacije aranžmana, te se doplaćuju na iznos aranžmana. Fakultativne usluge i posebne usluge koje putnik zatraži tokom putovanja naplaćaju se na licu mjesta turističkom pratelju ili predstavniku organitatora putovanja u valuti zemlje u kojoj se usluga pruža. Cijene aranžmana objavljene su u KM-ovima, a izračunate prema cijenama usluga u referentnim valutama po prodajnom kursu poslovne banke organizatora putovanja na određeni dan. Organizator zadržava pravo promjene objavljenih cijena u slučaju promjene cijena smještaja, prehrane, prijevoznih i drugih usluga,odnosno u slučaju promjene vrijednosnog odnosa valuta koje su osnova za izračunavanje cijene aranžmana.Za povecanje cijene do 10% nije potrebna suglasnost kupca, a za povećanje od 11 % i dalje, mora se tražiti saglasnost putnika . U slučaju povećanja većeg od 10% ,putnik ima pravo traziti povrat akontacije bez a nadoknade štete te se organizator mora tako i postaviti.

4. KATEGORIZACIJA i OPIS USLUGA
Ponuđeni smještajni objekti, hoteli ,moteli,, prjevozna sredstva i dr.opisani su prema službenoj kategorizaciji mjesne turističke organizacije u vrijeme izdavanja programa. Standadi smještaja, prehrane, usluga i dr. pojedinih mjesta i zemalja su različiti i nisu usporedivi. Informacije koje putnik dobije na prodajnom mjestu ne obavezuju organizatora u većoj mjeri nego obavijesti navedene u programu putovanja.

5. PROMJENA PROGRAMA
Organizator putovanja ima pravo promijeniti program ako nastupe izvanredne okolnosti koje se ne mogu predvidjeti , izbjeći ili otkloniti (vidi tačku 1.) Ugovoreni smještaj može se zamijeniti samo u objektu iste ili više kategorije,a sve na teret organizatora.

6. PRAVO ORGANIZATORA NA OTKAZ
Organizator može otkazati aranžman potpuno ili djelomično, ako prije ili za vrijeme njegova trajanja nastupe vanredne okolnosti koje se ne mogu izbjeći niti otkloniti, a da su nastupile u vrijeme objave i prodaje programa,organizatoru bi bile opravdanim razlogom da program ne objavi i ne prima prijave aranžmana.
Organizator može također otkazati aranžman ako se ne prijavi određen broj putnika koji je istaknut na aranžmanu. Organizator je dužan u tom slucaju uredno obavjestiti sve putnike o otkazu najmanje 5 dana prije početka putovanja, te im vratiti cjelokupni iznos uplate .

7. ODUSTAJANJE PUTNIKA OD PUTOVANJA
Ako putnik želi otkazati putovanje, mora to učiniti pismeno u agenciji gdje je izvrsena uplata akontacije ili cjelokupnog aranzmana te mu ista mora biti potpisana od strane uposlenika kao i od strane putnika koji traze odustanak od putovanja. Datum pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova prema slijedećoj ljestvici:
•za otkaz preko 30 dana prije zapocetog putovanja organizator je duzan vratiti cjelokupan iznos sa vazece uplatnice te uredno potpisati povrat novca.
*za otkaz do 30 dana prije zapocetog putovanja organizator naplacuje 10% od cjelokupnog iznosa aranzmana a najmanje 40 KM
•za otkaz od 29 do 22 dana prije puta, organizator naplacuje 25% od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 21 do 15 dana prije puta, organizator naplacuje 40 % od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 14 do 8 dana prije puta, organizator naplacuje 80 % od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 7 do 0 dana prije puta, organizator će naplatiti 100% od cjelokupnog iznosa aranzmana
-naplata od 100 % se primjenjuje i u situacijama kad se putnik ne pojavi prije njegovog ugovorenog putovanja.
•ako se putnik ne pojavi ili ne otkaže aranžman nakon njegova početka, organizator će naplatiti cjelokupni iznos aranžmana.

8. OBAVEZE ORGANIZATORA PUTOVANJA
Organizator je dužan brinuti o provedbi usluga , kao i izboru vršitelja usluga pažnjom dobrog organizatora te brinuti o pravima i interesima putnika suglasno dobrim običajima u turizmu. Organizator je dužan putniku pružiti sve navedene usluge za pojedini aranžman u programu i odgovara putniku zbog eventualne nemogućnosti izvršenja usluga ili djela usluga. Organizator isključuje svaku odgovornost u slučaju promjena i neizvršenja usluga prouzročenih višom silom. (tačka 1.) te zbog kašnjenja prijevoznih sredstava za koje prijevoznik ne odgovra prema pozitivnim propisima i međunarodnim konvencijama..U ovim slučajevima putnik podmiruje sve dodatne troškove.

9. OBAVEZE PUTNIKA
Putnik je dužan:
•posjedovati valjane putne isprave .Troškove gubitka ili krađe dokumenata tijekom putovanja snosi putnik. Prijatelj ili predstavnik organizatora će pomoći, ali uz uvijet da se program nesmetano odvija te da drugi putnici to ne osjete. Ako je za neko putovanje potrebna viza, organizator putovanja može ,na zahtjev putnika, kada je to moguće, uz nadoplatu posredovati u njenom pribavljanju,ali ne jamči dobivanje vize.
•cijepiti se i posredovati potvrde i dokumente o cijepljenju za putovanja u zemlje za koje je ono potrebno prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije.U tom slučaju putnik prilaže liječničku potvrdu. Neposjedovanje ovih dokumenata, kao i / ili neispravnost putnih isprava koji dovedu do odustajanja od putovanja ili nemogućnosti nastavka putovanja ne obavezuju organizatora putovanja te se obračunavaju otkazni troškovi iz članka 7.,
•poštivati carinske i devizne propise zakona Bosne i Hercegovine, kao i država u kojima boravi tokom putovanja,
•pridržavati se kućnog reda u svim posjećenim objektimata te surađivati s turističkim prijateljem i / ili predstavnikom organizatora putovanja,
•prilikom polaska na putovanje turističkom prijatelju, odnosno predstavniku organizatora, predočiti dokument o plaćenom aranžmanu (orginalni voucher,potvrdu o uplati,kopiju virmana) U slučaju nepoštivanja ovih obaveza, putnik odgovara organizatoru za učinjenu štetu.


10. PUTNO OSIGURANJE
Prilikom uplate aranžmana, ili akontacije istog , obavezno je ponuditi putniku „paket“ putnog osiguranja, koji se sastoji od zdravstvenog osiguranja putnika tokom boravka u inozemstvu i osiguranja od otkaza putovanja, koji se nude, kako za putovanja u inozemstvu, tako i u našoj zemlji.

11. NADLEŽNOST SUDA
Kupac usluge iz dotičnog programa, ima pravo reklamacije kod organizatora putovanja. Ako putnik nije zadovoljan rješenjem organizatora, ima pravo na sudsku arbitražu. Za takav slučaj, ugovara se nadležnost suda u mjestu sjedišta odgovornog organizatora.


12. REKLAMACIJE
Organizator putovanja ne prihvata reklamacije i povrat sredstava ako to nije regulisano općim uvjetima putovanja, i isti tako ne prihvata povrat sretstava na posebne ponude, (last minute, ultra last minute, fortuna programe), te gratis putovanja.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter