?

da li ste znali?

Da je espresso kafa izmišljena u Milanu početkom 20. vijeka.

Daleka putovanja - Kraljevski gradovi Maroko

Datum polaska: 16.11.2017

10 Dana
9 Noći

Agencija:

CIJENA

1599 KM

Marakes - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Maroko valuta je MAD

Vrijednost valute na dan 15.07.2018 je:
1 KM MAD
1 MAD KM

Maroko – u marokanskom jeziku „mjesto gdje zalazi sunce“. Država u sjevernoj Africi, između Atlantskog okeana i Sahare. Najveće istorijske znamenitosti Maroka su stara kraljevska mjesta Fes, Meknes, Marrakech i Rabat. Casablanca je živahni lučki grad, sa više od 2 miliona stanovnika, a Agadir je najpoznatije ljetovalište Maroka. Kompletno područje Maroka je veoma slikovito; jako razvijeno od morske obale do visokih zasnježenih gora i zelenih oaza usred pustinje, a Marokanska kuhinja se raspoznaje po čitavom svijetu po svoj kvaliteti i raznolikosti. Ovim putovanjem nahranit ćete sva svoja čula... Uživajte!!!

Hoteli 4*
Minimalno 30 osoba 1599 KM
Minimalno 20 osoba 1699 KM
Minimalno 15 osoba 1799 KM

U cijenu uključeno:

avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Casablanca-Istanbul-Sarajevo
transferi od aerodroma do hotela / povratni
7 polupansiona u hotelima 4* u Maroku i 2 noćenja sa doručkom u Istanbulu u dvokrevetnoj sobi
vodič na engleskom jeziku tokom boravka u Maroku
Lokalnog vodiča u kraljevskim gradovima
svi izleti, transferi i ulaznice koje su pomenute u programu
organizacija putovanja

U cijenu nije uključeno:

aerodromske takse 229 Eura
viza sa troškovima ishođenja u Zagrebu 60 KM
Napojnice u toku putovanja 25 Eura (za lokalne vodiče, vozače, hotele...)
osiguranje
doplata za jednokrevetnu sobu: 290 KM

Dokumenti potrebni za viziranje (vizu obezbjedjuje agencija):

Biometrijski pasos sa rokom važenja minimalno 6 mjeseci; Obrazac za izdavanje vize, ispunjen velikim stampanim slovima i potpisan; kopija pasoša (stranice 1-3), (koji vazi vise od 3 mjeseca nakon predvidjenog datuma ulaska u Maroko); dvije fotografije (u boji i s bijelom pozadinom) formata za pasoš; kopija lične karte; potvrda o zaposlenju ili ček od penzije

1. DAN / 16.11. / SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 20:25 h na letu TK 1026. Slijetanje u Istanbul u 00:30 h.(17.11.) Transfer i smještaj u hotel po izboru Turkish Airlines. Noćenje.

2. DAN / 17.11. / ISTANBUL – CASABLANCA

Nakon doručka transfer na aerodrom i polijetanje za Casablancu u 10:50 h na letu TK 617. Slijetanje u Casablancu u 13:05 h, nakon obavljenih carinskih formalnosti doček grupe od strane pratioca te upoznavanje sa Casablanc-om. Casablanca je egzotična mješavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini afrički grad je i ekonomski centar Maroka. Obilazak: Centralnog marketa (prvi luksuzni tržni centar u Maroku), Habous predjela, razgledanje Kraljevske palate bez ulaska, obilazak trga Mohameda V. Doskorašnji kralj, Hasan Drugi od Maroka, koji je ovom zemljom vladao skoro skoro četiri decenije sve do 1999. godine, gradio je veličanstvene spomenike. Izgradio je očaravajuću džamiju koja se izdiže iznad cijelog grada, sa neobičnim krovom i osvijetljenim minaretom, obilazak džamije bez ulaska. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

3. DAN / 18.11. / CASABLANCA - RABAT – MEKNES - FES / udaljenost: 290 km

Nakon doručka slijedi transfer autobusom do Rabat-a i obilazak Rabat-a: obilazak administrativnog središta Maroka, koje se naziva i „Bijeli kraljevski grad“: pogledaćemo Hassanov toran, prekrasni mauzolej Mohameda V te Kraljevsku palatu (razgledanje bez ulaska). Nakon toga, napuštamo Rabat i krećemo u Meknes koji je uz Marrakeck, Fes I Rabat jedan od četiri kraljevska grada. To je stari grad Sultan Moulay Idriss-a gdje je nekada njegova staja posjedovala 12,000 konja. Posjeta čuvenom gradskom ulazu Bab Mansour. Nastavak vožnje ka Fesu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. DAN / 19.11. / FES

Fes je najstariji kraljevski grad. Nakon doručka obilazak religijskog centra Maroka – Fesa - grada koji odiše bojama, aromama, oblicima i bogatom historijom. Osnovao ga je Moulay Idriss II. u 8. vijeku, a ujedno je i kulturno središte čitavog arapskog svijeta. Obilazak srednjovjekovne Medine, Medersas i Karaouine džamije i slavni Nejjarine fontane. Obilazak mauzoleja Moulay Idriss-a. Nakon fascinantnog dana, smještaj u hotel, večera i noćenje.

5. DAN / 20.11. / FES – BENI MELLAL - MARRAKESH udaljenost: 480 km

Nakon doručka, slijedi nastavak istraživanja. Vožnja prema Beni Mellal jednom od privrednih centara Maroka koji je smješten u središtu Atlas planina. Obilazak grada smještenog u podnožju brda Tassemit (2247m), a uz ravnicu Beni Amira. Beni Melal je glavni grad regije Tadla-Azilal I broji oko 170000 stanovnika. Nastavak vožnje za Marrakesh I dolazak u grad u kasno poslijepodne. Smještaj u hotel. Večera I noćenje.

6. DAN / 21.11. / MARRAKESH

Nakon doručka slijedi cjelodnevno istraživanje najpoznatijeg kraljevskog grada – Marakesh, kojeg nazivaju „CRVENI BISER JUGA“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. vijeka, a bio je i prijestolnica Almohada. Jutro počinjemo obilaskom mnogih znamenitosti koje podsjećaju na turbulentnu prošlost. Posjeta Saadian grobnici. Nakon toga uvest ćemo Vas u Bahia Palaču iz 19. vijeka (ukoliko kralj nije u rezidenciji). Stručni vodič (na engleskom jeziku) će nas sprovesti kroz labirint malih uličica, prepunim prodavnicama, štandovima na kojim možete pronaći baš sve što zamislite, od aroma šafrana, narandžinog cvijeta, do ukusnih badema.Dan ćemo završiti obilaskom čuvenog trga Djemma El Fna, žili kucavici grada. U večernjim satima trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. U večernjim satima predlažemo vam fakultativni odlazak na večeru u tradicionalni marokanski restoran sa show programom uz tradicionalnu muziku i Belly ples. Povratak u hotel. Noćenje

7. DAN / 22.11. / MARRAKECH - ESSAOUIRA (195 km)

Nakon doručka odlazak u Essaouir-u – prelijepi grad i najpopularniji grad na marokanskoj obali. Essaouira je šarmantan grad. Karakterišu je mirne ulice i uske uličice, kuće bijelih fasada s plavo obojanim vratima, ugodni kafići i malene radnje. Utvrde i bedemi kojima je grad nekoć bio opasan, svjedoče o utjecaju portugalskih i francuskih kolonizatora i danima kad je Essaouira bila važan trgovački centar. Po dolasku obilazak starog dijela grada. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

7. DAN / 23.11. / ESSAOUIRA – CASABLANCA (350 km)

Nakon doručka odjava iz hotela te vožnja ka Casablanci. Po dolasku smještaj u hotel, slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Večera, noćenje.

8. DAN / 24.11. / CASABLANCA - ISTANBUL

Nakon doručka transfer prema aerodromu Mohamed V. Polijetanje za Istanbul u 14:35 h na letu TK 618. Slijetanje u Istanbul u 22:10 h. Transfer i smještaj u hotel po izboru Turkish Airlines. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

9. DAN / 25.11. / ISTANBUL - SARAJEVO

Nakon doručka, transfer prema aerodromu. Let za Sarajevo u 11:00 h na letu TK 1021. Slijetanje na sarajevski aerodrom u 11:00 h (sva vremena su lokalna).

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
Ulaznice za objekte koji se posjećuju.
Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM) i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.
Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,
b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,
c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku. Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga. Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
nakon polaska 100% cijene aranžmana
za otkaz rezervacije «ranog bookinga», nakon isteka datuma za rani booking, organizator zadržava cjelokupan iznos aranžmana, osim u slučaju smrti putnika.
ako se putnik ne pojavi ili ne otkaže aranžman nakon njegova početka, organizator će naplatiti cjelokupni iznos aranžmana.
Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi. Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava. U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku. U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik. Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik. Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu. Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage. Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu. Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu. Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka. Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter