?

da li ste znali?

Da su šah u Evropu doneli Arapi koji su 711. godine zagospodarili Pirinejskim poluostrvom?

Daleka putovanja - Iran

Datum polaska: 14.09.2018

9 Dana
8 Noći

Agencija:

CIJENA

2290 KM

Iran valuta je IRR

Vrijednost valute na dan 18.06.2018 je:
1 KM IRR
1 IRR KM

Razlog zbog kojeg trebate posjetiti Iran je 7.000 godina duga historija koja je ovu zemlju učinila jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a historijske priče isprepletene su sa brojnim legendama i bajkama. Iran je daleka i nepoznata država, egzotična i izazovna, različita na svakom koraku, vrhunci arhitekture, umjetnosti i historije su upravo ovdje kao i civilizacija Bliskog istoka, koja oduševi svakog gosta. Ovo je država koja će Vam definitivno nadopuniti pogled na svijet…

Broj osoba: Cijena za rane rezervcije do 01.06. Cijena za rezervacije od 02.06.
min. 30 putnika          2290 KM                                2390 KM
Min. 20 putnika          2390 KM                                 2490 KM

Popust za djecu na cijenu aranžmana: dijete do 2 godine 1300 KM popusta na aranžman; dijete 3 – 10 god.300 KM popusta na aranžman

ARANŽMAN UKLJUČUJE:

Međunarodni avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Teheran i Shiraz – Sarajevo

Svi lokalni autobuski prevozi iz programa visokoturističkim autobusom

Stručni lokalni vodiči za obilaske

Smještaj u hotelima 4*, u 1/2 i 1/3 na bazi 8 polupansiona

Ulaznice u navedene objekte tokom obilazaka

Svakodnevno osvježenje u autobusu (mineralna voda, kafa, čaj)

Troškove ishođenja pisma poziva potrebnog za iransku vizu

Pratilac grupe iz agencije (uz minimalno 20 prijava)

Organizacija putovanja

ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

Aerodromske takse cca 270 Eur (preuzimaju se iz sistema na dan izdavanja avio karata)

Troškovi vize sa ishođenjem ca 50 Eur (potrebno: 2 slike, validnost pasoša minimalno 6 mjeseci od dana polaska na putovanje, obrazac, apliciranje za vizu minimalno mjesec dana prije putovanja);

Putničko i zdravstveno osiguranje

Obavezne napojnice cca. 25 €

Doplata za jednokrevetnu sobu: 850 KM

Važne informacije: nacionalna valuta Irana je RIAL. Za žene: obavezne marame tokom cijelog dana, kao i duže suknje ili tunike sa dugim rukavima preko članaka i zglobova. Za muškarce: nisu dozvoljene kratke pantalone. Za sve: nije dozvoljeno unošenje i konzumiranje alkohola

14.09.2018 / 1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN
Okupljanje putnika na sarajevskom aerodromu minimalno 2 sata prije leta. Let za Istanbul na liniji TK 1024 u 14:00 h, slijetanje u Istanbul predviđeno je u 16:50 h. (sva vremena su lokalna). Nastavak leta za Teheran na liniji TK874 u 20:50 h.

15.09.2018 / 2. DAN / TEHERAN
Po slijetanju u Teheran na Imam Khomeini aerodrom u 01:30 h (sva vremena su lokalna), obavljanje pasoških i carinskih formalnosti, te transfer u hotel odmor (noćenje) i doručak . Nakon doručka obilazak glavnih znamenitosti u iranskom glavnom gradu. Obilazak obuhvata posjetu palači Saadabad, koja se nalazi u sjevernom dijelu grada, a prostire se na površini od 410 ha te obuhvata 18 građevina. U njoj je živio posljednji perzijski šah Mohammed Reza Pahlavi. Poslijepodne posjeta novom simbolu grada – Milad tornju. Toranj je izgrađen 2007. godine i visok je 435 m. Povratak u hotel. Noćenje.

16.09.2018 / 3. DAN / TEHERAN – ISFAHAN
Nakon doručka, polazak ka Isfahanu. Vožnja u trajanju ca 4 h. Po dolasku u Isfahan obilazak mostova Isfahana preko rijeke Zayaneh Rud te specifičnog mosta koji čine ukupno 33 luka, a dug je 300 metara. Smještaj u hotel i noćenje.

17.09.2018 / 4. DAN / ISFAHAN
Nakon doručka slijedi cjelodnevni obilazak grada počevši od Imamovog trga, bisera Persijske arhitekture sa 4 spomenika na četiri strane koje uključuju: Imam i sheikh Lotfolah džamiju, Jama džamije, Vank katedrale A’li Qapoo palaču te fabrike ručnih radova i 2 kilometra dugačak bazaar sa tradicionalnim lukovima. Povratak u hotel. Noćenje.

18.09.2018 / 5. DAN / ISFAHAN – YAZD
Nakon doručka polazak ka Yazd-u. Po dolasku u Yazd panoramski obilazak grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

19.09.2018 / 6. DAN / YAZD
Nakon doručka obilazak Yazd-a: obilazak Yazd-a: Tornjevi tišine, Henna mlinovi, Zoroastrian vatrenog hrama, toranj Amir chakhmaq, pastira Haj Khalifeha, vodeni muzej, Petak džamija. Povratak u hotel i noćenje.

20.09.2018 / 7. DAN / YAZD – SHIRAZ
Nakon doručka, odjava iz hotela i polazak ka Shiraz-u. usputnu posjetu Persepolis – u kao i Passargad te grobnice kralja Cyrus-a ( 55 g. pne. ).Dolazak u Shiraz. Smještaj u hotel. Noćenje

21.09.2018 / 8. DAN / SHIRAZ
Nakon doručka, obilazak Eram i Narenjestan vrtova, Nasir – Ol džamije, teološke škole Khan, Vakil bazara. Noćna posjeta mauzoleju Aliebnehamze i uživanje u igri ogledala. Povratak u hotel. Noćenje.

22.09.2018 / 9. DAN / SHIRAZ – ISTANBUL – SARAJEVO
Odjava iz hotela i transfer na aerodrom. Prijava na let TK 885 u 3:00 h. Slijetanje u Istanbul u 5:35 h. Nastavak leta za Sarajevo na TK 1021, predvidjeno slijetanje u Sarajevo je u 08:10 h.

OPĆI USLOVI PUTOVANJA
1. SADRŽAJ ARANŽMANA
Organizator vašeg putovanja garantuje izvođenje programa, prema opisu aranžmana u program, koji on organizira i s kojim ste upoznati. Sadržaj aranžmana organizator će ostvariti u potpunosti, osim u slučaju izuzetnih okolnosti (rat, nemiri, štrajkovi, terorističke akcije, sanitarni poremećaji, elementarne nepogode, intervencije nadležnih vlasti, i sl).
2. PRIJAVE I NAPLATE
Prijave za putovanje primaju se u poslovnici organizatora putovanja, kao i u poslovnicama agencija sa kojima organizator ima ugovore o saradnji. Prilikom prijave, putnik se upoznaje sa kompletnim aranzmanom, te je dužan dati sve tačne podatke ili dokumente, koje zahtjeva određeni program putovanja.
Nakon saglasnosti, putnik uplaćuje 40% od ukupne vrijednosti aranžmana, a preostalih 60% iznosa treba uplatiti najkasnije 14 dana prije polaska na put, ako nije pismeno drugačije dogovoreno sa organizatorom putovanja.
Prilikom „rezervacije na upit“ uplaćuje se akontacija prema cjeniku odgovornog organizatora. Ovo se smatra potvrdom putovanja, te svako nepoštivanje od strane stranaka kao i organizatora će biti strogo krsenje pravila.
Naplata sa validnim datumom i pečatom organizator smatra potvrdom iste.
Ako za određenu destinaciju nisu potrebne vize putnik odmah potpisuje aplikaciju i potvrdu aranžmana.
Ako su za određene destinacije potrebne vize ,aplikacija i potvrda se potpisuju prilikom predaje potrebne dokumentacije.
Ako putnik ne prihvati potvrdenu rezervaciju koja je učinjena prema njegovom zahtjevu organizator će zadrzati uplaćenu akontaciju za pokrivanje troskova koji su nastali usljed iste(rezervacija mjesta na prjevozu, rezervacija hotela,motela,najam auta, osiguranja itd.)
Na taj načinsve što je navedeno u ovim uslovima, postaje pravna obaveza i za putnika i za organizatora putovanja.

3. SADRŽAJ I CIJENA ARANŽMANA
Sadržaj aranžmana i cijena, koja je navededena u aranzmanu, uključuje sve što je organizator putovanja naveo u programu putovanja. Posebne usluge koje nisu uključene u cijenu aranžmana, se i posebno naplaćuju. Ove se usluge trebaju zatražiti prilikom prijave, naplate akontacije aranžmana, te se doplaćuju na iznos aranžmana. Fakultativne usluge i posebne usluge koje putnik zatraži tokom putovanja naplaćaju se na licu mjesta turističkom pratelju ili predstavniku organitatora putovanja u valuti zemlje u kojoj se usluga pruža. Cijene aranžmana objavljene su u KM-ovima, a izračunate prema cijenama usluga u referentnim valutama po prodajnom kursu poslovne banke organizatora putovanja na određeni dan. Organizator zadržava pravo promjene objavljenih cijena u slučaju promjene cijena smještaja, prehrane, prijevoznih i drugih usluga,odnosno u slučaju promjene vrijednosnog odnosa valuta koje su osnova za izračunavanje cijene aranžmana.Za povecanje cijene do 10% nije potrebna suglasnost kupca, a za povećanje od 11 % i dalje, mora se tražiti saglasnost putnika . U slučaju povećanja većeg od 10% ,putnik ima pravo traziti povrat akontacije bez a nadoknade štete te se organizator mora tako i postaviti.

4. KATEGORIZACIJA i OPIS USLUGA
Ponuđeni smještajni objekti, hoteli ,moteli,, prjevozna sredstva i dr.opisani su prema službenoj kategorizaciji mjesne turističke organizacije u vrijeme izdavanja programa. Standadi smještaja, prehrane, usluga i dr. pojedinih mjesta i zemalja su različiti i nisu usporedivi. Informacije koje putnik dobije na prodajnom mjestu ne obavezuju organizatora u većoj mjeri nego obavijesti navedene u programu putovanja.

5. PROMJENA PROGRAMA
Organizator putovanja ima pravo promijeniti program ako nastupe izvanredne okolnosti koje se ne mogu predvidjeti , izbjeći ili otkloniti (vidi tačku 1.) Ugovoreni smještaj može se zamijeniti samo u objektu iste ili više kategorije,a sve na teret organizatora.

6. PRAVO ORGANIZATORA NA OTKAZ
Organizator može otkazati aranžman potpuno ili djelomično, ako prije ili za vrijeme njegova trajanja nastupe vanredne okolnosti koje se ne mogu izbjeći niti otkloniti, a da su nastupile u vrijeme objave i prodaje programa,organizatoru bi bile opravdanim razlogom da program ne objavi i ne prima prijave aranžmana.
Organizator može također otkazati aranžman ako se ne prijavi određen broj putnika koji je istaknut na aranžmanu. Organizator je dužan u tom slucaju uredno obavjestiti sve putnike o otkazu najmanje 5 dana prije početka putovanja, te im vratiti cjelokupni iznos uplate .

7. ODUSTAJANJE PUTNIKA OD PUTOVANJA
Ako putnik želi otkazati putovanje, mora to učiniti pismeno u agenciji gdje je izvrsena uplata akontacije ili cjelokupnog aranzmana te mu ista mora biti potpisana od strane uposlenika kao i od strane putnika koji traze odustanak od putovanja. Datum pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova prema slijedećoj ljestvici:
•za otkaz preko 30 dana prije zapocetog putovanja organizator je duzan vratiti cjelokupan iznos sa vazece uplatnice te uredno potpisati povrat novca.
*za otkaz do 30 dana prije zapocetog putovanja organizator naplacuje 10% od cjelokupnog iznosa aranzmana a najmanje 40 KM
•za otkaz od 29 do 22 dana prije puta, organizator naplacuje 25% od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 21 do 15 dana prije puta, organizator naplacuje 40 % od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 14 do 8 dana prije puta, organizator naplacuje 80 % od cjelokupnog iznosa aranzmana
•za otkaz od 7 do 0 dana prije puta, organizator će naplatiti 100% od cjelokupnog iznosa aranzmana
-naplata od 100 % se primjenjuje i u situacijama kad se putnik ne pojavi prije njegovog ugovorenog putovanja.
•ako se putnik ne pojavi ili ne otkaže aranžman nakon njegova početka, organizator će naplatiti cjelokupni iznos aranžmana.

8. OBAVEZE ORGANIZATORA PUTOVANJA
Organizator je dužan brinuti o provedbi usluga , kao i izboru vršitelja usluga pažnjom dobrog organizatora te brinuti o pravima i interesima putnika suglasno dobrim običajima u turizmu. Organizator je dužan putniku pružiti sve navedene usluge za pojedini aranžman u programu i odgovara putniku zbog eventualne nemogućnosti izvršenja usluga ili djela usluga. Organizator isključuje svaku odgovornost u slučaju promjena i neizvršenja usluga prouzročenih višom silom. (tačka 1.) te zbog kašnjenja prijevoznih sredstava za koje prijevoznik ne odgovra prema pozitivnim propisima i međunarodnim konvencijama..U ovim slučajevima putnik podmiruje sve dodatne troškove.

9. OBAVEZE PUTNIKA
Putnik je dužan:
•posjedovati valjane putne isprave .Troškove gubitka ili krađe dokumenata tijekom putovanja snosi putnik. Prijatelj ili predstavnik organizatora će pomoći, ali uz uvijet da se program nesmetano odvija te da drugi putnici to ne osjete. Ako je za neko putovanje potrebna viza, organizator putovanja može ,na zahtjev putnika, kada je to moguće, uz nadoplatu posredovati u njenom pribavljanju,ali ne jamči dobivanje vize.
•cijepiti se i posredovati potvrde i dokumente o cijepljenju za putovanja u zemlje za koje je ono potrebno prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije.U tom slučaju putnik prilaže liječničku potvrdu. Neposjedovanje ovih dokumenata, kao i / ili neispravnost putnih isprava koji dovedu do odustajanja od putovanja ili nemogućnosti nastavka putovanja ne obavezuju organizatora putovanja te se obračunavaju otkazni troškovi iz članka 7.,
•poštivati carinske i devizne propise zakona Bosne i Hercegovine, kao i država u kojima boravi tokom putovanja,
•pridržavati se kućnog reda u svim posjećenim objektimata te surađivati s turističkim prijateljem i / ili predstavnikom organizatora putovanja,
•prilikom polaska na putovanje turističkom prijatelju, odnosno predstavniku organizatora, predočiti dokument o plaćenom aranžmanu (orginalni voucher,potvrdu o uplati,kopiju virmana) U slučaju nepoštivanja ovih obaveza, putnik odgovara organizatoru za učinjenu štetu.


10. PUTNO OSIGURANJE
Prilikom uplate aranžmana, ili akontacije istog , obavezno je ponuditi putniku „paket“ putnog osiguranja, koji se sastoji od zdravstvenog osiguranja putnika tokom boravka u inozemstvu i osiguranja od otkaza putovanja, koji se nude, kako za putovanja u inozemstvu, tako i u našoj zemlji.

11. NADLEŽNOST SUDA
Kupac usluge iz dotičnog programa, ima pravo reklamacije kod organizatora putovanja. Ako putnik nije zadovoljan rješenjem organizatora, ima pravo na sudsku arbitražu. Za takav slučaj, ugovara se nadležnost suda u mjestu sjedišta odgovornog organizatora.


12. REKLAMACIJE
Organizator putovanja ne prihvata reklamacije i povrat sredstava ako to nije regulisano općim uvjetima putovanja, i isti tako ne prihvata povrat sretstava na posebne ponude, (last minute, ultra last minute, fortuna programe), te gratis putovanja.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter