?

da li ste znali?

Afrika je drugi po veličini kontinent i njegova površina je oko 22% svjetskog teritorija.

Metropole - Dragulji Portugala

Datum polaska: 23.10.2017

10 Dana
9 Noći

Agencija:

CIJENA

1179 KM

Lisabon - trenutno vrijeme
Trenutna temperatura: °
Min / Max temparatura ° / °
Oblačnost: %
Vlažnost: %
Pritisak: hPa
Vjetar: m/s
Portugal valuta je EUR

Vrijednost valute na dan 22.06.2018 je:
1 KM EUR
1 EUR KM

Otkrijte jedan od najljepših i najautentičnijih glavnih gradova Evrope – Lisabon, grad sa dušom i muzikom Fada. Prošetajte ulicama Alfame, koja kao najstariji dio Lisabona, predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada; upoznajte Bairro Alto, živopisan kraj u čijim se tradicionalnim kafanama na najbolji način može doživeti Fado; obiđite znamenitosti historijskog predgrađa Belem, istoimenu kulu, koja je pod zaštitom UNESCO-a i manastir Sv.Žeronima. Bajkoviti zamkovi Sintre i vile Kaškaiša će vas očarati. Svojom raskoši, prlijelepim građevinama različitih stilova te Fado muzikom, Lisabon će vas ostaviti bez daha.

Slikovito mjesto Porto je mnogo više od oaze za ljubitelje vina. Poseduje privlačnu Pan-iberijsku atmosferu koja upotpunjuje njegove brojne historijske znamenitosti: stari dio grada je pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je po visokim mostovima, a najpoznatiji je ponte Luis I, koji se uzdiže na visini od 50 m iznad rijeke, povezujući Stari grad sa dijelom Vila Nova de Gaia na južnoj strani. Arhitektura gradskog jezgra je fascinantna, u prepoznatljivom portugalskom stilu. Van ove oblasti, Porto podseća na moderne evropske gradove što ga čini idealnom destinacijom ako volite mješavinu kulture i zabave.

Madeira je največe portugalsko ostrvo. Nalazi se u Atlanskom okeanu. Predstavlja nevjerovatan osjećaj egzotike na dohvatu Evrope. Nevjerovatan spoj zelenila, folklora i avanture će vam otviriti nove vidike i novi doživljaj putovanja. „Možete li zamisliti da se sankate po betonu“?

CIJENA: 1179,00 KM za rane rezervacije do 31.07.2017. godine, a cijena poslije se uvecava za 200 KM

U cijenu je uključeno:

- Avio karta prema itinereru putovanja.
- Smještaj u hotelu 4/5* na bazi 2 noćenja sa doručkom u Istanbulu u organiziji avioprevoznika
-2 noćenje sa doručkom u Lisabonu, 3 nocenja sa doruckom na Madeiri i 2 noćenja sa doručkom u Portu,
-Transferi od aerodroma do hotela i nazad u Portugalu, i istanbulu
- ručna prtljaga 8kg ( dimenzije će biti naknadno navedene) + 15kg prtljažni prostor
- Usluge organizacije putovanja i vođa puta (minimalno za 15 prijava)

U cijenu nije uključeno:

- Obavezne aerodromske takse u iznosu od 249 €
-Fakultativni izleti I vlastiti troškovi: Porto (gradski prevoz)-20€, Lisabon – 20€ (gradski prevoz), Sintra, Cabo da Roca –Eštoril – 40 €, večera uz Fado muziku – 55 €), Madeira zapadni dio ostrva -45€
- PZO osiguranje 20 KM, osobe starije od 60 godina plačaju 40 KM - Doplata za jednokrevetnu sobu – na upit

· PASOŠ MORA DA VRIJEDI NAJMANJE 120 DANA OD DANA IZLASKA IZ TURSKE

· NAČIN PLAĆANJA: PRILIKOM PRIJAVE PUTOVANJA POTREBNO JE UPLATITI 30% OD UKUPNE CIJENE ARANZMANA, A OSTATAK IZNOSA NAJKASNIJE DO 20 DANA PRIJE POLASKA NA PUTOVANJE

· MOLIMO VAS DA PRIJE POTPISIVANJA UGOVORA PROČITATE OPŠTE USLOVE PUTOVANJA PUTNIČKE AGENCIJE M-97

1. DAN (23.10.2017.) SARAJEVO-ISTANBUL

Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu te let na relaciji Sarajevo-Istanbul u 21:10. Planirano slijetanje je u 00:05. Po slijetanju slijede pasoške i carinske kontrole te transfer do hotela. Noćenje.

2. DAN (24.10.2017.) ISTANBUL – LISABON

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba te transfer do aerodroma. Po dolasku na aerodrom slijedi chekiranje na let Istanbul-Lisabon u 07:35. Planirano slijetanje u Lisabon je u 10:30, nakon cega slijedi transfer do hotela. Nakon prijave u hotelske sobe slijedi fakultativni izlet: pješacki razgled Lisabona koji mnogi nazivaju gradom sunca, pored Pariza, drugim svjetskim gradom “svjetlosti”. Svako ko nije vidio Lisabon, nije vidio ljepotu - tako bar tvrde Portugalci. Najljepša “arterija”, koja prolazi tim lijepim gradom, ušće je rijeke Tagus koja se ulijeva u Atlanski okean i gradi jezero koje se naziva Mar de Plaha - jednu od najljepših prirodnih luka na svijetu. Ovaj lijepi grad probudit će u Vama melanholiju dok se budete opraštali od njega slušajući fado – pjesme o ljubavi i smrti. Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima sa povijesnim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro, dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960)... Povratak u hotel i noćenje.

3.DAN (25.10.2017.) LISABON – SINTRA – CABO DA ROCA – LISABON (cca 90 km)

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska do Sintre, koji je pod zaštitom je UNESCO-a od 1995. godine zbog prelijepih zamkova i palata koji je krase. Po dolasku, obilazak Sintre: šetnja po centru Sintre. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema najzapadnijoj tački kontinentalnog dijela Evrope – Kabo da Roka. Slobodno vrijeme za slikanje te nastavak putovanja za Eštoril, u kome se nalazi jedan od najvećih evropskih kazina. Poznat je po brojnim luksuznim hotelima i igralištima za golf. Povratak u Lisabon. Noćenje. Navece predlazemo odlazak na Fado vece (fakultativno), u tradicionlani restoran gdje cete imati priliku dozivjeti Fado show i probati specijalitete lokalne kuhinje. Noćenje.

4.DAN (26.10.2017.) LISABON – MADEIRA

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Poslije obilaska kulturnih znamenitosti Lisabona, ovaj dan iskoritsite za relaksaciju, shoping i pripremu za ono sto vas očekuje a to je posjeta prekrasnoj Madeiri. Za ljubitelje nogometa, prijedlog je posjeta stadionima fudbalskih klubova Benfika i Sporting, mjesta na kojima su se održavala mnoga fudbalska takmičenja kao što su Evropsko nogometno prvenstvo ili Liga šampina. Drugi naš prijedlog je Istočna četvrt Park nacija, zvana Expo, sa šetalištem, žičarom i jednim od najvećih Okeanarijuma u svijetu, odakle se pruža pogled na most Vasko da Gama koji je dugačak 17.5 km. Dvorac sv. Jurja je nesto sto ne biste smjeli propustiti. Okupljanje grupe u hotelu u dogovoreno vrijeme i transfer na aerodrome u kasnim vecernjim satima. Po dolasku na aerodrome slijedi prijava na vecernji let Lisabon-Madeira (vrijeme leta ce biti naknadno objavljeno). Po slijetanju na Madeiru slijedi transfer do hotela.
Noćenje.

5.DAN (27.10.2017.) MADEIRA (FUNHAL)

Dorucak. Slobodno vrijeme ili zajednicko pješačko razgledanje Funhala- Ovo je izlez za one koji su zainteresovani da upoznaju istoriju i tradiciju Madeire, ili one koji žele saznati više o tome šta Funchal može da ponudi. Glavni grad Madeire se nalazi u velikoj i atraktivnoj uvali, okružen veličanstvenim planinama. Mi ćemo vas voditi kroz grad, zaustavljati se na različitim mjestima . Naša prva stanica će biti lokalna tržnica, gdje možete vidjeti lokalne proizvode Madeire, uključujući i neke autentične vrste cvijeća, tropskog voća i povrća, te ručni radovi tipični za Madeiru i impresivanu ribarnicu. U nastavku šetnje ćemo vidjeti prelijepe parkove sa cvijećem i tipične madeirske građevine, prošetat ćemo se promenadom... Za poslijepodnevne sate predlažemo izlet na brdo Monte žičarom, gdje ćete moći vidjeti Funhal iz zraka i doživjeti predivan pogled vozeći se do brda Monte žičarom. Na brdu Monte možete posjetiti Crkva Gospe od Monte; unutar koje se nalazi grob posljednjeg Austro-Ugarskog cara, koji je umro u egzilu u Madeiri 1922. Godine. Za one koji žele da dožive jedan od drevnih transportnih sredstava Madeire, mogu se spustiti čuvenim toboganom-saonicama niz betonsko brdo (uz doplatu – cca 15 € po osobi – naša iskrena preporuka). Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. DAN (28.10.2017.) MADEIRA

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativni izlet na zapadni dio ostrva. Ovaj izlet vam daje priliku da vidite neke od spektakularnih prizora po kojima je Madeira poznata. Prolazimo pored živopisnog selu Câmara de Lobos, koje je jednom oslikao Sir Winston Churchill za vrijeme svog boravka u Madeiri, nastavljamo put pored vinograda do Cabo Girão, najvećeg morskog grebena Europe. Obilazak zatim nastavljamo do São Viciente, gdje na sjeveru obale se pruža prekrasan pogled na more. Put nas vodi dalje do Paul da Serra, veličanstvenog platoa smještenog na oko 1600m nadmorske visine,a dalje do Ponta do Sol i duž južne obale Ribeira Brava. Zatim slijedi povratak u Funhal, u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak na folklorno veće gdje možete uživati uz tradicionalni Fado ples i večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

7. DAN (29.10.2017.) MADEIRA – PORTO

Dorucak. Slijedi slobodno vrijeme za uzivanje na prekrasnim plazama do transfera prema aerodromu u vecernjim satima. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Madeira – Porto (termin leta ce biti naknadno objavljen). Nakon slijetanja u Porto slijedi transfer do hotela. Noćenje.

8.DAN (30.10.2017.) PORTO

Doručak, nakon kojeg slijedi fakultativno razgledanje Porta. Porto je drugi po veličini grad u Portugalu i sjedište je Sjevernog regiona. Smješten je na rijeci Duro, samo nekoliko kilometra od Atlantika. Obilazak glavnog gradskog bulevara, Katedrala iz XII i XIII veka, 75 metara visoka Klerigoš kula, Trg Umberta Delgada, panorama željezničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mjestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, historijskom četvrti na obali rijeke Douro, koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine. Vožnja preko mosta Dom Luis i na rijeci Douro do Vila Nova da Gaja. Slobodno vrijeme za ručak. Predlažemo odlazak u neki od restorana na pristaništu na rijeci Duro. Povratak u hotel. Noćenje.

9. DAN (31.10.2017.) PORTO-ISTANBUL

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti do 12:30 kada je u planu okupljanje grupe i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi chekiranje na let Porto-Istanbul u 15:05. Planirano slijetanje u Istanbul je u 22:45 kada slijede pasipke i carinske kontreole te smjestaj u hotel.Noćenje.

10.DAN (01.11.2017.) ISTANBUL – SARAJEVO

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Prijava na let Istanbul-Sarajevo u 11:00. Planirani slijetanje u Sarajevo je u 12:00. Kraj putovanja.

Ova uputstva, uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji susklopljeni između Putničke agencija M-97 d.o.o. Sarajevo i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizuje Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo može prijaviti u poslovnici Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo, telefonom, telefaksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije, te kod drugih ovlaštenih agenata. Poslovnica Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo se nalazi u Sarajevu na adresi: M-97 d.o.o. Sarajevo Milana Preloga 13 - 15 Telefoni : + 387 33 711 835 Fax: + 387 33 711 836 Mail: m97tours@gmail.com Zahtjevi za rezervaciju moraju sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime osobe za kontakt, grad/odredište, željeni smještaj i kategoriju, datume dolaska i odlaska, broj noćenja, broj i vrsta soba, imena i prezimena gostiju, datume i godine rođenja za djecu. Ukoliko agent učini grešku prilikom zahtjeva za rezervaciju Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo ne preuzima odgovornost. Potpisivanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cjelini prihvata ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi), osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 21 dan prije početka putovanja, osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske i ugostiteljske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i putničke takse aerodroma, te troškove stručnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno): • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete, • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza, • Ulaznice za objekte koji se posjećuju. Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja bazirane su na odnosu vrijednosti konvertibilne marke i stranih valuta. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa, • promjene troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.), • promjene tarifa hotelijera i prevoznika. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno. Dvadeset dana prije početka putovanja ugovorena cijena se ne može povećati, osim u slučajevima iz st. 1 ovog člana. Putnik može otkazati putovanje bez troškova otkaza ako dođe do povećanja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu, i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevoa ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan sa promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovarač putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obavezuje da će prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pažnju na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Svi putni dokumenti bit će Vam predani najkasnije 7 dana prije polaska na put, ukoliko nije drugačije navedeno na programu. Putna dokumentacija podrazumijeva: • za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti, • za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja, • za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu.

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje, važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu sa opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored soba/apartmana određuje recepcija hotela u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registrovanu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cijenovniku. Smještaj u sobi najčešće nije moguć prije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a soba se najčešće mora napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga. Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima, uz obaveznu doplatu.

8. Troškovi rezervacije na upit i troškovi promjene rezervacije Trošak rezervacije u trenutku kada nema slobodnih mjesta za traženi aranžman iznosi 15 KM. Uplatom navedenog iznosa Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo prihvata prijavu rezervacije na upit i osigurava dodatno mjesto (mjesto na upit). Ukoliko se dodatno mjesto osigura i putnik ga prihvati, prethodno uplaćeni trošak rezervacije na upit uračunat će se u cijenu aranžmana. Ukoliko rezervaciju na upit Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo nije u mogućnosti potvrditi, uplaćeni iznos rezervacije na upit u potpunosti se vraća uplatiocu. Odbijanjem ponuđene rezervacije Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zadržava uplaćeni iznos na ime pokrića troškova rezervacije na upit.

9. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo od ukupne cijene aranžmana zadržava: • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana, a najmanje 50 KM • 29 – 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana • 21 – 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana • 14 – 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana • nakon polaska 100% cijene aranžmana Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi. Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zaračunava samo troškove koji su uzrokovani zamjenom. Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabavke vize/a ni putnih isprava. U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uslova, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

10. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih zapreka morao otkazati putovanje, a s ciljem da izbjegne troškove odustajanja koji su navedeni u tački 9 ovih Uslova, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora, te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno od vrijednosti putovanja, a prema cjeniku Osiguravajućeg društva. Pri najmu apartmana dobiva se dijeljenjem cijene najma s brojem osoba u apartmanu. Nepredviđena zapreka je nastala ako postoji neki od sljedećih slučajeva: • teška bolest ili smrtni slučaj: osiguranika – supružnika, osiguranika djeteta, osiguranika roditelja ili brata ili sestre osiguranika ili njegovog supružnika usvojenika ili usvojitelja, • elementarna nepogoda koju su proglasile nadležne vlasti, • vojna služba. U slučaju otkazivanja aranžmana iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza se ne vraća. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, bez obzira što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih zapreka, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 9. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

11. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i dobrovoljno zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem Ugovora o putovanju, čiji su sastavni dio i ovi Uslovi, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavu. U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednog od osiguravajućih društava ili kod Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevoja, pri čemu Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo djeluje samo kao posrednik. Preporučujemo da se pažljivo prouče uslovi osiguranja prije kupovine.

12. U slučaju da Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo otkaže putovanje ili promijeni program

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zadržava pravo da otkaže putovanje, ali najkasnije 7 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban da bi izvršilo pojedino putovanje posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe vanredne okolnosti, koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promijene uslovi putovanja, kao što su: promijenjen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne)prilike, i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom transportu. Ukoliko Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelini, ali ne i na naknadu štete.

13. Putni dokumenti

Putnici su obavezni da posjeduju validne lične putne dokumente. Nevalidne isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan da ju nadoknadi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevojev pratilac će pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo može posredovati u njenom dobivanju uz posebnu doplatu. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo nije odgovoran za odluke carinskih, policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

14. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni da se pridržavaju deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja zbog toga što je putnik prekršio propise, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

15. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obavezna vakcinisanja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obavezan posjedovati potvrde i dokumente o vakcinisanju.

16. Prtljag

Prevoz prtljage avionom je besplatan do mase koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca, bez obzira na dob, nemaju pravo na besplatan prevoz prtljaga u avio prevozu. Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada ličnog prtljaga. Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja autobusa dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

17. Reklamacije

Naglašavamo da je u interesu putnika da svoj prigovor svakako upiše na licu mjesta u knjigu žalbi kod davatelja usluga, koji će nastojati pružiti ugovorenu uslugu, odnosno ispraviti greške. Ukoliko ni nakon prigovora ne bude poboljšanja, putnik mora tražiti potvrdu iz koje se vidi da usluga nije pružena, odnosno da nije pružena na način kako je ugovoreno. Potvrdu putnik mora priložiti u pismenoj reklamaciji. Pismenu reklamaciju putnik je dužan uložiti u roku od 8 dana nakon završetka putovanja. Ukoliko putnik uloži pismenu reklamaciju nakon tog roka, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo takvu reklamaciju nije dužan uzeti u obzir. Za rješavanje reklamacije na usluge u inostranstvu, obavezno treba poštivati pravilo prijave prigovora uz izdavanje potvrde na licu mjesta i rok za podnošenje reklamacije. Organizator je dužan donijeti pismeno rješenje na ovaj prigovor u roku 14 dana od dana prijema prigovora, a može odgoditi rok rješenja o pritužbi za dodatnih 14 dana zbog prikupljanja informacija. Organizator će rješavati samo one pritužbe koje se nisu mogle otkloniti na mjestu odmora. Dok postupak rješavanja traje, a ukupno najviše 14, odnosno 28 dana nakon ulaganja prigovora, putnik se neopozivo odriče posredovanja bilo koje druge osobe, arbitraže UTA BiH ili druge institucije, kao i davanja informacija u medije. Isto tako u ovom vremenu putnik se odriče prava na tužbu. Najviši iznos nadoknade po prigovoru može doseći iznos reklamiranog dijela usluga, a ne može obuhvatiti već iskorištene usluge kao ni cjelokupni iznos aranžmana. U slučaju sklapanja ugovora Last minute (putovanje u posljednji trenutak, bez prethodnog plaćanja akontacije) ili po Fortuna sistemu (uplaćuje se za hotel niže kategorije, a koristi onaj više, ako ima mjesta), putnik nema pravo prigovora na smještaj. Putnik i Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo će sporove nastojati razriješiti sporazumno, a u suprotnom ugovaraju nadležnost suda u Sarajevu. Mjerodavno pravo će biti pravo Bosne i Hercegovine.

18. Obveze Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo

Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu sa dobrim običajima u turizmu. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman, te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo će sve navedene obaveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju “više” sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo ne odgovara za eventualne greške u štampi.

19. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da sarađuje sa predstavnikom organizatora i davaocima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih Opštih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu koji odredi fizička ili pravna osoba kojoj je nanio štetu.

20. Osiguranje za slučaj platne nemogućnosti ili stečaja organizatora putovanja

U skladu sa Zakonom o turističkoj djelatnosti, u slučaju platne nemogućnosti ili stečaja Putnička agencija M- 97 d.o.o. Sarajevoja, putnici zatečeni na putovanju, kao i osobe koje su uplatile akontacije za putovanje, trebaju na najbrži način kontaktirati osiguravatelja koji je naveden na Ugovoru o putovanju ili na drugom odgovarajućem dokumentu.

21. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Oni će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo se obavezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranja od rizika oštećenja i gubitka prtljage i dobrovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijedit će se osiguravajućem društvu. Lični podaci putnika čuvat će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka. Stranka daje odobrenje da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo.

22. Završne odredbe

Mole se putnici da pažljivo pročitaju ove Opšte uslove putovanja čije su odredbe sastavni dio ugovora o putovanju koji potpisuju putnik i organizator putovanja. Njima se određuju osnovna prava i obaveze potpisnika i obavezujuće su za obje ugovorne strane. Za putovanja na kongrese i sajmove, za putovanja na ljetovanja i zimovanja, za školske i đačke ekskurzije kao i za pojedina specijalna putovanja, Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo može da propiše i objavi “Posebne uslove putovanja” koji su u tim slučajevima sastavni dio ugovora o putovanju. Opšti uslovi putovanja Turističke agencije Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo temelje se na važećim zakonskim propisima. Preporučuje se svim zainteresovanima za putovanja da se, prije zaključenja ugovora o putovanju, informišu putem sajta Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (www.mfa.ba ) ili na drugi način o zemljama tzv. umjerenog i visokog rizika. Ovi Opšti uslovi putovanja sastavni su dio Ugovora kojeg putnik sklapa s Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo, odnosno s ovlaštenom putničkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevoja. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima – stranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem ugovora putnik u cjelini prihvata program i uslove putovanja. Mole se putnici da, dva dana prije polaska na putovanje, provjere vrijeme polazaka u poslovnici Putnička agencija M-97 d.o.o. Sarajevo.

o nama

Dosadilo Vam je ići od agencije do agencije? Zašto trošiti dane na pronalaženje korisnih savjeta i informacija o turističkim ponudama, kada sve to možete dobiti na jednom mjestu!
Mi ćemo Vam pružiti aktuelnu ponudu agencija u Bosni i Hercegovini i neophodne informacije i savjete o popularnim turističkim destinacijama koje će Vam pomoći da se pripremite za Vaše putovanje!

newsletter